top of page
  • Writer's picturemake574

Hepatiitti A- ja B -rokotteet

Päivitetty: 14. jouluk. 2019

Muista tarkistaa rokotussuojasi ennen matkaa! Tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotteet ovat yleisimmät lisärokotteet, joita matkailija tarvitsee. Hepatiitti A-rokotteen voi ottaa hepatiitti B-rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdessä rokotteessa. C-hepatiittiin ei ole olemassa rokotetta.





Näin saat hepatiittirokotteen


Voit varata rokotusajan A- tai A- ja B-hepatiittirokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.


Hepatiitti A -rokote


Hepatiitti-A rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusannosta, joista toinen annetaan 6–12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen. Suoja kehittyy 2–4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään 2 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Toinen rokoteannos antaa pitkäaikaisen suojan.


Hepatiitti A


Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen. Alle kouluikäisillä tauti on selvästi lievempi, mutta pienet lapset erittävät virusta pitkään ja levittävät tautia muille henkilöille. Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat mm. viruksella saastunut ruoka ja juomavesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin ja Baltian alueelle. Hepatiitti A -rokote antaa erittäin hyvän suojan tartuntaa vastaan.


Hepatiitti B


Hepatiitti B on myös viruksen aiheuttama verikontaktissa tarttuva maksatulehdus. B- ja C-hepatiittia voidaan ehkäistä välttämällä suoraa kontaktia infektoituneen veren kanssa sekä välttämällä ns. riskikäyttäytymistä (suonensisäisten huumeiden käyttö, suojaamaton yhdyntä, tatuoinnit ja lävistykset steriloimattomilla välineillä, käytetyt neulat tai muut sairaanhoitovälineet kehitysmaiden sairaaloissa). Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin maksan krooninen tulehdus, joka lisää huomattavasti riskiä maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle.


Vaikka hepatiitti-B taudin leviäminen on kohtuullisen hankalaa, niin maailmanlaajuisesti taudinkantajia on n. joka 13. ihminen. Koska tauti on luonteeltaan lisäksi hyvin vakava, kuuluu rokote lasten rokoteohjelmiin hyvin yleisesti ja sitä pidetään tarpeellisena matkailurokotteena erityisesti nuorisoikäisillä.


Hepatiitti A ja B -rokote


Hepatiitti-A ja B rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.


Malaria ja muut matkailijan rokotteet


Matkarokotusten ja malarian estolääkityksen tarve vaihtelee matkakohteittain. Rokotteiden tarpeeseen vaikuttaa kohdemaa mutta myös yöpymispaikka ja se, liikutko kaupungissa vai maaseudulla. Suomessa perusrokotteita ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, jonka rokotesuoja tulisi olla voimassa aina. Poliotehosterokotetta tarvitaan, jos matka kohdistuu maahan, jossa esiintyy poliota. Matkalle lähtijän perusrokotuksiin kuuluu lisäksi A-hepatiittirokote.

Riippuen siitä, kuinka eksoottinen matkakohde on ja millainen on matkan laatu, saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote, lavantautirokote, Japanin aivokuumerokote, meningokokkirokote sekä keltakuumerokote. Viimeksi mainitusta osa maista vaatii virallisen leiman rokotuspassiin.

Rabies- eli vesikauhurokote on tarpeen harvemmin. Näitä rokotteita saatetaan tarvita, mikäli matkailija liikkuu turistikohteiden ulkopuolella taudin esiintymisalueilla tai alkeellisissa oloissa.

Jos kyseessä on matkailu saaristossa tai punkkien esiintymisalueella, saattaa olla aiheellista ottaa puutiaiskuumeelta suojaava "punkkirokote".

Malarian estolääkitystä suositellaan joissakin maissa tai sen osissa. Lääkemääräyksen saa lääkäriltä.


Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle eksoottisempiin kohteisiin, tarkista, tarvitsetko jonkin seuraavista rokotteista:

keltakuume-rokotus (voidaan vaatia pakollisena joihinkin maihin matkustettaessa) Japanin aivotulehdus -rokotuslavantauti-rokotuskolera-rokotuspolio-rokotusmeningokokki-rokotus.


Matkarokotukset lapsille


Vähintään yleisen rokotusohjelman perusrokotteiden, eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus ja tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, ja lisäksi aikaistetun MPR-rokotuksen ottaminen 6–12kk ikäisille kannattaa olla otettuna ennen lomamatkalle suuntaamista lasten kanssa. Erityisesti pienten lasten kohdalla rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa yhdessä.

Tutustu rokotuslistaukseen eri maiden suosituksista THL:n sivuilla.


*Lähde Mehiläinen

192 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page